Onbegrijpelijke gebarentaal blijkt Fries te zijn

Tamsanqa is het ideale medium tussen de dj's en het Friese publiek
Thamsanqa Jantjie is het ideale medium tussen de dj’s en het Friese publiek, mits hij geen strafblad heeft

De man die wereldberoemd werd als de ‘onbegrijpelijke doventolk van Zuid-Afrika’ zal mogelijk zijn opwachting maken in het Glazen Huis in Leeuwarden. Taalwetenschappers hebben vorige week ontdekt dat de gebarentaal van Thamsanqa Jantjie namelijk helemaal niet onbegrijpelijk is, maar Fries.

Voorwaarde is wel dat de aantijgingen tegen hem die deze week in de media opdoemden, onjuist blijken te zijn. “Als hij geen strafblad heeft is hij voor ons de ideale man, het perfecte medium tussen onze drie dj’s en het Friese publiek”, zo laat een voorlichter van Serious Request weten. Dat de man het Nederlands niet honderd procent beheerst lijkt geen bezwaar te zijn, omdat het Afrikaners sterk verwant is met de Nederlandse taal. “Als je van Afrikaners naar het Fries kunt tolken, kun je dat ook van het Nederlands naar het Fries”, verwachten ze bij 3FM.

Als de tolk geen goede plek in het Glazen Huis kan vinden, komt hij mogelijk op de galerij van het Fri Esm Use Um (foto: Omrop Fryslân)
Als de tolk geen goede plek in het Glazen Huis kan vinden, komt hij mogelijk op de galerij van het Fri Esm Use Um (foto: Omrop Fryslân)

Thamsanqa Jantjie zal elke dag in het complex op het Leeuwarder Wilhelminaplein te zien zijn. “Hij moet duidelijk zichtbaar in het Glazen Huis staan, om goed contact te kunnen houden met de grote menigte”, aldus de organisatie. Mocht het niet lukken om de man voldoende in het zicht te krijgen, dan is een andere mogelijkheid om de doventolk te posteren op de galerij van het Fri Esm Use Um. “Dan staat hij ook in een soort glazen huis”, aldus de woordvoerder van Serious Request, die toegeeft met de beschuldigingen van moord en verkrachting in zijn maag te zitten: “Eerlijk is eerlijk, we hebben hem donderdag vastgelegd en werden vrijdag verrast door dit nieuws. Maar mocht hij toch schuldig blijken te zijn, dan is het Glazen Huis wellicht ook een mooie schandpaal om hem te kijk te zetten.”