De verkoop van een woning heeft dit voorjaar een enorme impuls gegeven aan de Friese huizenmarkt. “Nog voordat de eerste helft van dit jaar verstreken is hebben we al een pand weten te verkopen. Dat is ongekend in deze tijd”, juicht de Vereniging van Friese Makelaars.

De vereniging verwacht dat met deze nieuwe ontwikkeling eindelijk een einde is gekomen aan de impasse op de woningmarkt. “Je kunt spreken van succesvol beleid als je al op zo korte termijn dit soort successen boekt”, stelt de vereniging in een perscommuniqué. Vorig jaar rond deze tijd besloten de makelaars hun krachten in de provincie te bundelen en een masterplan op te stellen om de markt uit het slop te halen. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Volgens de vereniging wordt op dit moment vanuit alle Nederlandse windstreken met belangstelling gevolgd wat hier gaande is. Twee hoogleraren woningmarkten brengen nog deze week een bezoek aan Leeuwarden. “En er zullen ongetwijfeld meer nieuwsgierigen naar hier komen. Misschien kunnen we later zeggen dat het herstel uit de grote crisis is ingezet in Friesland”, zo stellen de makelaars trots in hun persbericht.

Over de verkoopprijs van de woning is niets bekend, evenmin als de plaats waar het huis zich bevindt. “We doen nooit uitspraken over koopsommen, en om de kopers te behoeden voor een stormloop aan ongewenste publiciteit kunnen wij de locatie helaas niet onthullen”, aldus een woordvoerder.

De plek van het verkochte huis wordt geheim gehouden.