Windmolen-attractie zal gaan draaien op electromotoren

Provincie geeft toe aan wens bevolking om wieken te laten bewegen

De (foto: rodi.nl)

De provincie plaatst liever geen molens, maar wil de wens van de inwoners respecteren  (foto: rodi.nl)

De provincie Friesland wil de mega-windmolens die mogelijk zullen verrijzen in het landschap, laten draaien op electromotoren. Op die manier kan de geluidsoverlast van de molens enigszins worden beperkt. “Liever plaatsen we natuurlijk helemaal niet van die grote molens, maar omdat de inwoners zo aandringen op de komst van deze attractie kunnen we niet anders dan die wens honoreren. Het laten draaien van de wieken, ook een uitdrukkelijke wens van omwonenden, willen we echter met electromotoren doen. Uit ervaring weten we dat zware dieselmotoren teveel lawaai maken”, aldus provincievoorlichter Jeen Berendz.

De provincie zit enigszins in z’n maag met de windmolenkwestie. “Ze zijn eigenlijk echt te groot voor ons landschap en het rendement van de stalen reuzen is discutabel. In principe is het voor een provinciebestuur dus onacceptabel om akkoord te gaan met de plaatsing ervan. Maar we zijn er nu eenmaal voor de mensen, en die geven tijdens openbare bijeenkomsten duidelijk te kennen de megamolens dolgraag in hun omgeving geplaatst te zien. We kunnen dus niet anders dan proberen hieraan tegemoet te komen”, zo stelt Berendz tijdens een persconferentie.

De (foto: climategate.nl)

Mogelijk wordt in Harlingen een extra centrale gebouwd om de molens van energie te voorzien (foto: climategate.nl)

Volgens hem heeft de provincie zich het hoofd gebroken over de vraag hoe de tientallen meters lange wieken zo soepel mogelijk in beweging kunnen worden gezet, zonder overlast van lawaaiïge verbrandingsmotoren. “Vergis u niet, er zijn heel zware machines voor nodig om zo’n stellage permanent te laten draaien. Bij Stork hebben we gekeken naar scheepsmotoren, maar die gebruiken vele tonnen stookolie en produceren bovendien veel teveel decibellen en braken zwarte rook uit”, legt de woordvoerder uit. “Vandaar dat we toch kiezen voor electromotoren. Hoeveel megawatts we nodig hebben is nog onbekend, maar de kans bestaat dat we in Harlingen een extra electriciteitscentrale gaan bouwen om de benodigde energie op te wekken.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost