Oud-CdK trots: “Daar zouden ze in Volkel nooit op zijn gekomen.”

(foto: hvnieuws.nl)
De bomen op de vliegbasis zijn mogelijk gecamoufleerde kernwapens. (foto: hvnieuws.nl)

Niet alleen de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt, maar ook Hans Wiegel zal binnenkort een uitnodiging van het Openbaar Ministerie tegemoet kunnen zien, om zich te verantwoorden voor het mogelijk prijsgeven van staatsgeheimen. Gaven eerder deze week de CDA-mastodonten toe dat er kernwapens liggen opgeslagen op Vliegbasis Volkel, vanavond zal  Wiegel onthullen dat er in Leeuwarden al decennialang sprake is van atoombomen.

Wiegel, in de jaren tachtig Commissaris van de Koningin van Friesland, zal zijn uitspraken mogelijk doen in Nieuwsuur. De onderhandelingen over zijn optreden zijn echter nog niet afgerond. Wiegel wil zich bovendien eerst laten informeren over de mogelijke strafbaarheid van zijn uitspraken.

Wiegel zou het idee van de atoombomen zelf hebben bedacht (foto: anp)
Wiegel zou het idee van de atoombomen zelf hebben bedacht (foto: anp)

Maar een medewerker van Nieuwsuur, die het interview eerder deze week al opnam, stelt: “Het is een fascinerend verhaal. In eerste instantie dacht ik dat de heer Wiegel zich versprak, mogelijk veroorzaakt door zijn inmiddels hoge leeftijd, maar hij had het echt over atoombomen.” Volgens de journalist gaf Wiegel hoog op van het idee, dat door hem zelf schijnt te zijn aangedragen, om de kernbommen niet in kelders te verstoppen, maar te omkleden als boom. Zo zouden de raketten onherkenbaar zijn en bovendien meteen in de juiste positie zijn gezet om stante pede te kunnen worden gelanceerd. “Daar zouden ze in Volkel nooit op zijn gekomen”, zo zou Wiegel trots hebben gezegd.