Walvissen moeten dichter bij toeristen stranden

Voor het verbreden van het toeristenseizoen is het beter om de dieren in het voor- of naseizoen te laten stranden, denken de gezamenlijke VVV's (foto: ad.nl)
Voor het verbreden van het toeristenseizoen is het beter om de dieren in het voor- of naseizoen te laten stranden, denken de gezamenlijke VVV’s (foto: ad.nl)

De gezamenlijke VVV’s van de Friese Waddeneilanden gaan vandaag een brief sturen naar het ministerie van economische zaken, met daarin het verzoek om het strandingsprotocol aan te passen. “We hebben gisteren gezien dat het protocol goed werkt, maar ook dat er nog enkele onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen”, schrijven de toerismebureaus.

Zo is het jammer, staat in de brief, dat de potvis gisteren aan de oostzijde van Terschelling aanspoelde. “Dat is juist op een rustige plek van het eiland. De meeste campings en toeristen bevinden zich op de westelijke helft van Terschelling. We vinden het onbegrijpelijk dat de potvis niet naar deze kant van het eiland is gestuurd. Nu moesten mensen vele kilometers fietsen om het schouwspel te kunnen bewonderen”, aldus de VVV’s, die bovendien een pleidooi houden voor seizoensverbreding. “Middenin de bouwvak, en zeker met dit weer, zijn dergelijke attracties niet strikt noodzakelijk om het toerisme een duw in de rug te geven. Liever zien we de potvissen in het voor- of naseizoen stranden. Dat trekt zeker extra mensen naar het eiland.”

Lees hier het complete strandingsprotocol