Vogelwachters gaan kievitseieren week eerder verstoppen

Voorzorgers BFVW al dit weekend de weilanden in

Door de zachte winter moeten de eieren eerder in de velden liggen (foto: cmo.nl)

Door de zachte winter moeten de eieren eerder in de velden liggen (foto: cmo.nl)

Niet pas rond 1 maart, maar al dit weekend gaan de vogelwachters de weilanden in om kievitseieren te verstoppen. Door de zachte winter vindt de BFVW het onverantwoord om nog langer te wachten met het uitzetten van de raapsels. Waarschijnlijk in de nacht van komende zaterdag op zaterdag gaan de voorzorgers aan de slag.

“Het moet allemaal in één nacht gebeuren”, aldus voorzitter Reinder Talgra van de BFVW. “Het gaat om 5693 eieren die moeten worden verstopt, dus dat is een hele klus. We hopen meer dan honderd vrijwilligers op de been te krijgen, dan moet het te doen zijn.”

Normaal neemt de BFVW meer tijd voor het verspreiden van de eieren. “Maar de eerste kieviten kunnen nu al elk moment arriveren, door de zachte winter.  Volgende week is het voorjaarsvakantie, dus dan zullen de ‘fjildmannen’ er weer massaal op uittrekken. Daar moeten we op voorbereid zijn”, zegt Talgra, die de eieren inmiddels heeft besteld bij de groothandel. “Morgen wordt de vracht bij ons afgeleverd. Nee, ik zeg natuurlijk niet wáár we ze de komende dagen bewaren. Dan is het niet leuk meer om ze te zoeken. Het moet wel sportief blijven.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost