Vlieland wil elke partij haar eigen stemhokje geven

Eiland wil dit jaar als eerste verkiezingsuitslag bekendmaken

De Vlielander kiesraad ziet geen praktische of morele bezwaren (foto: spitsnieuws.nl)

De Vlielander kiesraad ziet geen praktische of morele bezwaren (foto: spitsnieuws.nl)

De gemeente Vlieland overweegt om woensdag in het stemlokaal elke partij haar eigen stemhokje te geven. Op die manier kunnen de stemmen al tijdens de verkiezingsdag worden geteld en kan de uitslag ogenblikkelijk na sluitingstijd worden bekendgemaakt. Zo hoopt Vlieland eindelijk zijn concurrent Schiermonnikoog eens te vlug af te zijn.

Het plaatsen van de partijgebonden stemhokjes is op het eiland geen enkel probleem, denkt voorzitter Jan Weltjes van de eilander kiesraad. “Er doen bij ons immers maar drie partijen mee: De VVD, de PvdA en Algemeen Belang Vlieland. We zetten dus drie hokjes in het lokaal en plaatsen daar het logo van de partij bij. Praktisch gezien lijkt me dat geen enkel probleem, en voor de kiezer schept het louter duidelijkheid”, aldus Weltjes, die samen met een aantal collega’s gedurende de dag meteen turft hoeveel mensen in ieder hokje aantreden. “We hebben de stemmen dus feitelijk al geteld voordat het rode potlood zijn werk heeft gedaan.”

De voorzitter moet lachen om de vraag hoe het zit met de privacygevoeligheid van het stemgedrag van de Vlielanders. “U weet toch met welk eiland u belt voor dit interview?” antwoordt Weltjes gierend van de pret aan de verslaggever.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost