Bewoners aan de slag in de keuken en ingezet bij zorgtaken

De (foto: de-midweek.nl)
De bewoners van Sinnehiem gaan zelf potstro en knollensoep bereiden (foto: de-midweek.nl)

Als één van de eerste verzorgingshuizen in Nederland wordt Sinnehiem in Haulerwijk omgevormd tot een participatiecentrum. Dat heeft de directie van Zorggroep Liante zojuist bekendgemaakt.

Het participatiecentrum ‘speelt in op de transitie die op dit moment gaande is in de maatschappij’, stelt de directie in een persbericht. ‘Mensen zijn mondiger en zelfstandiger dan vroeger, zoals onze koning Willem Alexander deze week bekendmaakte in de troonrede. Het is niet meer van deze tijd om lui in de stoel te gaan zitten afwachten tot de zuster met steunkousen komt. Wij zullen onze bewoners stimuleren om actief deel te nemen aan het leven in Sinnehiem’, aldus een verklaring.

Hoe die participatie er in Haulerwijk precies uit komt te zien, kan de directie mondeling nog niet toelichten. “We kijken nu naar de invulling van het idee. Het is niet ondenkbaar dat ze facilitaire of zelfs zorgtaken op zich nemen. Ouderen kunnen bijvoorbeeld prima meehelpen in de keuken. Zij zijn nog gewend om zelf af te wassen, dus dat scheelt vaatwasmachines. En met hun kennis van oude recepten als potstro, knollensoep of andere gaarkeukengerechten zien we ook besparingsmogelijkheden in de voedselvoorziening”, aldus de directie.

De (foto: ad.nl)
Bejaarden gaan elkander wassen en hun rollators onderhouden (foto: ad.nl)

Ook bij het verschonen van luiers, het onderhouden van rollators en het wassen van elkander ziet de directie mogelijkheden. Verstrekken van medicijnen blijft vooralsnog voorbehouden aan gediplomeerd personeel, maar volgens Liante “bestaan die in een verzorgingshuis voor een flink deel uit placebo’s, en die kunnen bewoners elkaar prima toedienen.”