Volop kamers en bedden aangeboden via #wijzijngastvrij

Een evacué wordt verwelkomd door zijn gastheer (foto: worldhealthdesign.com)
Een evacué wordt verwelkomd door zijn gastheer (foto: worldhealthdesign.com)

De hashtag #wijzijngastvrij is weer trending topic, vandaag in Friesland. Tientallen mensen bieden spontaan woonruimte aan voor de evacués die vandaag plotseling het VU medisch centrum in Amsterdam moesten ontvluchten. Aan de kop van de Afsluitdijk staan bovendien veel vrijwilligers klaar met dekens en brood om de stroom vluchtelingen op te vangen.

In lompen, met niets dan wat schamele spulletjes bij zich, verschenen de patiënten in de loop van de namiddag bij Kornwerderzand. Velen hadden de hele reis te voet afgelegd, anderen waren in schamele bootjes bij de sluizen aangespoeld. De politie houdt de massa voorlopig tegen, maar weet dat de provinciale politici koortsachtig op zoek zijn naar een tussenoplossing om de stroom vluchtelingen uit Amsterdam tijdelijk toe te laten.

Intussen maken vele Friese gezinnen een kamer in hun huis vrij en maken een bed op, allemaal bereid om één of meer patiënten op te nemen. De bedoeling is dat de groep mensen zoveel mogelijk wordt verspreid, zodat de last gelijkmatig over de provincie wordt verdeeld. Uiteraard wordt er daarbij wel rekening gehouden met patiënten die familieverbanden hebben met anderen – zij worden dicht bij elkaar geplaatst.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan