Vanavond marathon in Woudsend van Oostenrijks natuurijs

IJstransplantatie is niet nieuw, maar op deze schaal wel (foto: lc.nl)

IJstransplantatie is niet nieuw, maar op deze schaal wel (foto: lc.nl)

Niet Veenoord, niet Noordlaren, maar Woudsend heeft vanavond de eerste natuurijsmarathon van dit seizoen. De gezamenlijke Friese koeltransporteurs slaan de handen ineen, en zorgen dat de KNSB vanavond een prachtige ijsvloer kan keuren in Woudsend.

“Het is geen nieuwe techniek, we bouwen voort op wat we kunnen. We tillen de ijstransplantatie naar een hoger niveau. Gisteren zijn we met tien koelwagens en een motorzaag naar de Weissensee gereden. Daar hebben we een baan van vierhonderd meter lengte en twintig centimeter dik uitgezaagd. Die gaat vandaag in onderdelen naar Woudsend. Daar is het een kwestie van de puzzel weer in elkaar leggen. Dat vriest met één graad vorst nog wel vast, en anders laten we de deuren van de koelwagens open,” grapt de woordvoerder van de transporteurs.

De KNSB reageert gematigd enthousiast. “Het stelt ons voor de vraag: wat is natuurijs. We dachten dat het duidelijk was, maar dit is nieuw.” Bronnen in Woudsend geven aan dat de complete BAM-ploeg inmiddels in restaurant De Watersport is gesignaleerd.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost