Van Panhuyskanaal wordt digitaal themakanaal

Vaart tussen Tjerkwerd en Makkum achter decoder

Het kanaal heeft teveel diepgang om openbaar toegankelijk te zijn (foto: heuvelman-ibis.nl)

Het kanaal heeft teveel diepgang om openbaar toegankelijk te zijn (foto: heuvelman-ibis.nl)

Het Van Panhuyskanaal in de gemeente Súdwest-Fryslân gaat vanaf volgend jaar verder als digitaal themakanaal. Dat heeft de provincie vandaag bekendgemaakt. Vanaf 1 januari 2016 verdwijnt het traject van de Warkumer Trekfeart tot en met de sluizen van Makkum achter een decoder.

“De stap is onvermijdelijk”, aldus woordvoerder Jeen Berendz van de provincie. “Sinds 2007 is gewerkt aan verdieping van het kanaal. Inmiddels heeft het kanaal zoveel diepgang gekregen dat het als publiek kanaal geen bestaansrecht meer heeft. Maar we zijn ervan overtuigd dat iedereen die toch van de diepgang van het Van Panhuyskanaal wil genieten de moeite neemt zich te abonneren op het Watersportpluspakket van zijn digitale aanbieder.

“Voor de bereikbaarheid van Tjerkwerd en buurtschap Rytseterp heeft dit besluit volgens de provinciale zegsman geen gevolgen. “Nu KPN met snelle 4G-netwerken komt in de buitengebieden vertrouwen we erop dat het waterverkeer geen hinder van de deze stap zal ondervinden”, aldus Berendz.