“Die trok máánden uit voor paleisrevolutie!”

"Je kunt zien dat ze in Friesland doortastender en voortvarender zijn dan in Amsterdam", aldus Van Basten (foto: fcupdate.nl)
“Je kunt zien dat ze in Friesland doortastender en voortvarender zijn dan in Amsterdam”, aldus Van Basten (foto: fcupdate.nl)

SC Heerenveentrainer Marco van Basten denkt deze dagen nog wel eens terug aan Johan Cruijff. “Met enige weemoed”, geeft hij toe. Als hoofdtrainer van Ajax nam Van Basten enige jaren terug nadrukkelijk afstand van zijn leermeester, omdat die ‘in korte tijd’ de hele organisatie van de voetbalclub wilde omgooien.

“In korte tijd… ja, zo noemden we dat toen. Maar in werkelijkheid trok hij máánden uit voor zijn paleisrevolutie”, glimlacht de huidige trainer van sc Heerenveen. “Maar ja, dat waren andere tijden. Tegenwoordig kan zoiets echt niet meer. Wat dat betreft kun je ook zien dat ze hier in Friesland gewend zijn om voortvarend op te treden. Alles gaat hier net even iets sneller dan in de Randstad. Het bruist wat meer. Friesland is een voorbeeld van doortastendheid en snelheid van handelen. Voortvarendheid kent geen tijd, zeggen ze hier dan ook. Daar kunnen ze in Amsterdam een puntje aan zuigen”, aldus Van Basten.