‘Thialf-roof’ blijkt Flevo-truc voor provinciale fusie

Flevoland verkiest Friesland boven Noord-Holland en Utrecht

thialf

De poging 0m het topschaatsen van Heerenveen naar Almere te verplaatsen blijkt onderdeel te zijn van een Flevolands plan om aansluiting te zoeken bij Friesland.  Flevoland zet doelbewust in op het verwerven van oorspronkelijk Friese elementen om een bestuurlijke fusie af te dwingen. Dit staat in een rapport van de Zuiderzeeprovincie, waar De Bûten Post de hand op heeft weten te leggen. In het rapport spreekt men van ‘Culturele en traditionele heroriëntatie met verbinding als doel’.

Het aankoersen op een fusie met Friesland is een logische reactie op de plannen van minister Plasterk van Binnenlandse zaken om Flevoland samen te voegen met Utrecht en Noord-Holland. Die stuitten op veel weerstand in het provinciehuis van Lelystad. Uiteindelijk heeft het provinciebestuur besloten een onderzoek te starten naar alternatieven. De maandag aangekondigde verplaatsing van het topschaatsen van Heerenveen naar Almere vloeit, naar nu blijkt, hier rechtstreeks uit voort.

Vergeleken met alle andere provincies voelt de Flevolander zich achtergesteld op het gebied van culturele identiteit. De provincie kent geen traditionele gerechten, geen authentieke spelen of een eigen taal. In de Fries, zo stelt het rapport, herkent de Flevolander echter een stukje gevoel van authenticiteit. Bovendien is er een historische verbondenheid met de Friezen, gezien de strijd tegen het water en het hoge agrarische gehalte. Daarom heeft Neerlands laagst gelegen provincie beleid ontwikkeld om aansluiting te vinden bij de Friese identiteit.

In het rapport staan meer plannen beschreven om Flevoland toe te laten groeien naar Friesland. Naar nu blijkt is het waterschap Zuiderzeeland bezig om de randmeren, van het Zwarte Water bij Genemuiden tot het Gooimeer bij Muiderberg, geschikt te maken voor het skûtsjesilen. De SKS kan daardoor straks ook een ‘aantrekkelijke bieding’ worden gedaan. Bovendien worden bij verschillende sloten steigers aangelegd, met aan de overzijde een zandstrand. Of hierbij sprake is van fierljep-faciliteiten is nog onduidelijk.

Het al bestaande plan om een berg te bouwen in de polder is overgenomen in de aanbevelingen. Hierbij staat aangegeven dat daar ‘een centrum kan ontstaan met grote nationale en internationale uitstraling op de wielersporten.’ Bochten op de berg zijn echter al vernoemd naar Maarten Tjallingii, Lieuwe Westra en Bauke Mollema.

Flevoland zou zijn oog ook hebben laten vallen op het skûtsjesilen

Flevoland zou zijn oog ook hebben laten vallen op het skûtsjesilen