Flinke vertragingen verwacht in aankomst- en vertrektijden

Jammer voor het publiek, maar vogels kunnen geen veiligheidsrisico's nemen (foto: geomaticspark.com)
Jammer voor het publiek, maar vogels kunnen geen veiligheidsrisico’s nemen (foto: geomaticspark.com)

Er zullen donderdag beduidend minder vluchten worden uitgevoerd vanaf de vogeltrekgebieden in ons land. De luchtverkeersleidingen van onder meer het Lauwersmeer, het Noorderleeg en de Workumerwaard hebben besloten de meeste starts en landingen voor zeker 24 uur te annuleren.

“Het is jammer voor het publiek, maar we kunnen geen veiligheidsrisico’s nemen. Opstijgen en landen is gewoon hartstikke gevaarlijk met deze harde wind. Windstoten en buien maken het daarbij extra lastig voor onze vogels”, aldus een vluchtleider.

Het vliegverbod geld voor kieviten, steltlopers en watervogels (foto: westerwoldegroen.nl)
Het vliegverbod geld voor kieviten, steltlopers en watervogels (foto: westerwoldegroen.nl)

Vooral lange-afstandsvluchten naar het zuiden krijgen het moeilijk. “Dat zijn echte energievreters. Als het dan bij de take off al veel inspanning kost, verspeelt de vogel mogelijk teveel energie. Dat geldt voor alle types, of het nu Scandinavische kieviten zijn, steltlopers of watervogels. Daarom hebben we besloten voor niemand een uitzondering te maken. Bovendien maakt het op dergelijke lange vluchten niet zo heel veel verschil als je een dag later vertrekt”, stelt de woordvoerder.