Alternatieve Olympische Winterspelen als tegenhanger voor Sotsji

Kunstschaatsen, ijshockey en ploegenachtervolging zijn de disciplines waar Thialf voorlopig op mikt (foto: blejac.com)
Kunstschaatsen, ijshockey en ploegenachtervolging zijn de disciplines waar Thialf voorlopig op mikt (foto: blejac.com)

IJsstadion Thialf zou dolgraag de Olympische Winterspelen voor homoseksuelen organiseren. Directeur Eelco Derks heeft hiertoe vandaag een verzoek ingediend bij sportkoepel NOC*NSF. Hij ziet in de gaylimpics een prachtkans om een meerdaags evenement naar de ijshal te halen met tienduizenden bezoekers. Het zou een reddingsboei kunnen zijn voor de bedreigde ijshal, “en een lange neus naar Almere”, geeft Derks na enige aarzeling toe.

De  directeur kwam op het idee na het zien van de Canal Parade in Amsterdam. “Ik zat al vol met ergernis over dat antihomo-gedoe van die Russen in Sotsji. Wat een contrast met het feest op en langs die grachten! Het is toch een soort Thialf-sfeer die daar heerst, dacht ik. En zo onstond de link. Ik wist natuurlijk dat er al langer Gay Games worden georganiseerd, maar een winterspelen-versie is mij tot dusver onbekend. We hebben dus een primeur!” aldus Derks, die denkt dat vooral kunstschaatsen, ijshockey en ploegenachtervolging op de langebaan publiekstrekkers zullen worden.

NOC*NSF heeft nog niet gereageerd op het idee. “Maar u weet dat wij ons sterk maken voor gelijke behandeling van homoseksuelen in de sport. Dus wij juichen dit initiatief van harte toe. NOC*NSF wil zich hier graag aan committeren. Die voorlopige gunning zit wel snor”, aldus een woordvoerder.