Stille tocht voor gastvrijer Witmarsum

Honderden deelnemers lopen van Macedonië naar Friesland

image

De tocht zal eindigen met een bijeenkomst in het klooster van Witmarsum (foto:nbcnews.com)

Een lange stoet van demonstranten uit verschillende door oorlog getroffen landen is bezig met een stille tocht voor meer gastvrijheid in Witmarsum. Vanuit Griekenland en Macedonië is een route uitgezet die uiteindelijk moet leiden naar een klooster in het Friese dorp, waar een bezinningsbijeenkomst wordt belegd. De deelnemers vragen op deze manier aandacht voor het gebrek aan enthousiasme om vluchtelingen op te vangen.

Wanneer de stoet zal arriveren in Witmarsum is nog onzeker. Vooralsnog verloopt de tocht kalm en waardig, hoewel de demonstranten lang niet altijd goed zijn toegerust op de reis. Slecht schoeisel en onvoldoende kleding speelt de deelnemers parten, en ook is er niet altijd voor goede slaapgelegenheid gezorgd, onderweg. Ook lijken er veel vrouwen en kinderen onder de deelnemers te zitten, die mogelijk de zwaarte van de tocht hebben onderschat.

Maar volgens woordvoerder Yussef al-Ghayzi is dat juist goed voor de beleving van de tocht. “Daarmee benadrukken we juist extra hoe belangrijk gastvrijheid is. We hopen met deze demonstratie de mensen in Witmarsum daarvan te kunnen overtuigen, maar of dat gaat lukken weten we natuurlijk niet. In het ergste geval lopen we dan maar weer terug”, aldus Yussef.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan