Sneek week langer open door nazomerwarmte

Ook Sneekermeer blijft tot half september gevuld

De

De aannemer was al begonnen de afbraak van de waterpoort voor te bereiden.

Sneek zal minstens een hele week langer geopend blijven voor publiek. Dat heeft de gemeente Súdwest-Fryslân vanochtend bekendgemaakt. Normaal gesproken wordt de stad altijd in het eerste weekend van september gesloten en ontruimd, maar de nazomerwarmte noopt het gemeentebestuur om het watersportseizoen met minstens één week te verlengen. Daartoe zal ook het Sneekermeer zeker tot volgend weekend met water gevuld blijven. Het bedrijf dat het meer dit weekend zou leegpompen is verzocht zijn werkzaamheden op te schorten.

Volgens een woordvoerder van Súdwest-Fryslân zou het onverstandig zijn om strikt aan de regels vast te houden: “We begrijpen heel goed dat de ondernemers in de toeristenindustrie hondsmoe zijn en dat alle figuranten dolgraag naar huis willen, maar het zou een slecht signaal naar de watersporters zijn om de stad nu te sluiten. Het wordt zulk mooi weer met hoge temperaturen, we ontkomen er niet aan dat er nog honderden bezoekers naar Sneek zullen komen.”

De drooglegging van het Sneekermeer begint nu pas op z'n vroegst volgend weekeinde (foto: geocaching.com)

De drooglegging van het Sneekermeer begint nu pas op z’n vroegst volgend weekeinde (foto: geocaching.com)

De aannemer die gisteren al was begonnen met de voorbereidingen voor de afbraak van de waterpoort heeft noodgedwongen zijn werkzaamheden gestaakt. En ook het starteiland blijft nog even op zijn plaats liggen. “We houden het meer nog even open, het droogpompen starten we pas eind volgende week op. We hebben gisteren uitgebreid geïnventariseerd welke mensen al waren vertrokken, en hebben hen vriendelijk maar dringend gevraagd weer voor korte tijd terug te keren naar de stad. De meesten hebben daar gehoor aan gegeven, dus veel lege plekken zullen de toeristen niet tegenkomen”, aldus de woordvoerder.

Mogelijk start de gemeente, ter compensatie van de gedupeerden, het watersportseizoen volgend jaar een week later op. “Zo komen mensen wel aan dezelfde lengte van hun rustperiode toe. Bovendien: als de lente zo koud is als het afgelopen jaar, is het geen probleem om de boel wat later op gang te brengen”, denkt de zegsman.