Enthousiaste reacties op SKS-parcours

Skûtsjesilen start dit jaar in Grouw, finish op Sneekermeer

De afwisseling van smalle wateren en ruim sop biedt elk type skûtsje kansen (foto: vvvzuidwestfriesland.nl)

De afwisseling van smalle wateren en ruim sop biedt elk type skûtsje kansen (foto: vvvzuidwestfriesland.nl)

Schippers en bemanning hebben enthousiast gereageerd op het parcours dat dit jaar is uitgezet door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. “Ze hebben er echt hun best op gedaan, dat is goed te zien. Het is een prachtig traject geworden, waar alle types skûtsjes hun kansen zullen krijgen. Vooral de smalle en ondiepe wateren bij Veenhoop en Eernewoude zullen spektakel bieden, maar zeker ook de wedstrijden op de grotere meren zullen onderscheidend kunnen zijn”, denkt het ervaren bemanningslid Jaap Douwes van de SúdWestHoeke uit Stavoren.

De SKS-wedstrijden beginnen deze keer in Grouw, op zaterdag 20 juli. Meteen de dag daarna is er al een rustdag ingelast. Daarna verkast het peloton naar de genoemde smalle wateren, om vervolgens het ruimere sop te kiezen. Zelfs het IJsselmeer kan dit jaar op bezoek rekenen van de skûtsjes, op de tweede zaterdag. Daarna zullen onder meer nog twee wedstrijden nabij Lemmer worden gezeild (ook op het IJsselmeer), om ditmaal af te sluiten op het Sneekermeer.

“Een prachtige finaleplek. Het Sneekermeer, mooier kan bijna niet. Als je daar wint ben je onsterfelijk. Ik ben ook dolblij dat Woudsend, Terherne, Elahuizen en Langweer een etappe toegewezen hebben gekregen. Misschien kunnen we de komende dagen nog wat trainen in die contreien”, aldus Douwes, die verwacht dat niet alleen het Staverse skûtsje aan parcoursverkenning zal doen, “want in het moderne skûtsjesilen kun je natuurlijk niets aan het toeval overlaten. Terreinkennis is daarbij essentieel.”

Ook in de beginjaren van het SKS-skûtsjesilen werd het Sneekermeer al eens bevaren.

Ook in de beginjaren van het SKS-skûtsjesilen werd het Sneekermeer al eens bevaren.