Status houdt zeker stand tot gemeentefusie op 1 januari

De (foto: wanttoknow.nl)
Skarsterlân hoopt op een sneeuwbaleffect (foto: wanttoknow.nl)

De gemeente Skarsterlân verklaart zich opwarmingsvrij. Een officiële annonce zal komende week worden gepubliceerd in het Staatsblad. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond vrijwel unaniem besloten, na een urenlange vergadering. Skarsterlân wil op deze manier ‘een daad stellen tegen de almaar voortgaande opwarming van onze wereldbol, die een enorme milieuramp zal inleiden.’

Het opwarmingsvrij verklaren van de gemeente gebeurt op initiatief van GroenLinks. De partij laat weten ‘dolgelukkig’ te zijn dat de overige partijen het standpunt hebben overgenomen. “Het lijkt misschien een klein gebaar, maar je moet ergens beginnen. Door duidelijk stelling te nemen tegen de opwarming van onze planeet hopen wij een sneeuwbaleffect te veroorzaken, hoewel het woord ‘sneeuwbal’ wellicht niet eens meer bestaat voordat alle gemeenten ons voorbeeld hebben gevolgd”, aldus de fractievoorzitter van de partij.

De VVD ging pas na langdurige discussie overstag. De liberalen vreesden economische schade aan de Douwe Egberts fabrieken, maar lieten zich uiteindelijk overtuigen door het argument dat ze bij de koffiebranders al jaren weten dat je koffie niet moet opwarmen.

Skarsterlân zal op 1 januari 2014 opgaan in de fusiegemeente De Friese Meren. Of de opwarmingsvrije status meegenomen kan worden naar de nieuwe gemeente is hoogst onzeker. “Misschien kunnen we aan een soort opwarmingsvrije deelgemeente denken. In elk geval zullen we ervoor zorgen dat de opwarming in Skarsterlân tot 1 januari niet significant zal zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Afgelopen winter nog werd de Ronde van Skarsterlân verreden (foto: schaatsen.blog.nl)
Afgelopen winter nog werd de Ronde van Skarsterlân verreden (foto: schaatsen.blog.nl)