Eerste inwoners keren dorp nu al de rug toe

De (foto: keesromkes.nl)
De gemeente wil de naamswijziging nog dit jaar doorvoeren (foto: keesromkes.nl)

De gemeente Skarsterlân wil binnen heel korte tijd Sint Nicolaasga van een nieuwe plaatsnaam voorzien. Op het gemeentehuis is de angst toegenomen dat het dorp anders binnen afzienbare tijd moet worden gesloopt. “Is het niet van hogerhand, dan is het wel omdat bewoners zich afkeren van het dorp. Ze willen er niet mee geassocieerd worden. Inmiddels hebben de eerste inwoners al te kennen gegeven Sint Nicolaasga zo snel mogelijk te willen verlaten”, aldus een voorlichter van de gemeente.

Nog vóór Skarsterlân opgaat in de nieuwe fusiegemeente De Friese Meren, willen ze in Joure de zaak hebben opgelost. “Anders gaat het veel te lang duren. Eigenlijk moeten we al voor 5 december deze klus hebben geklaard”, klinkt het op het gemeentehuis strijdvaardig.

sint_nicolaasga bramcometaal nlWat de nieuwe naam van het dorp zal worden is nog onbekend. ‘Eijsinga’ is een optie, of ‘Renadoga’, maar wellicht is de Friese naamvariant ‘Sint Nyk’ wel de meest voordehandliggende. “Maar daar kunnen we op dit moment nog geen uitsluitsel over geven. Zoiets wordt natuurlijk eerst besproken door burgemeester en wethouders, en daarna door de gemeenteraad”, aldus de woordvoerder.