Andere landen sturen minder topsporters uit één provincie

De (foto: ad.nl)
“Internationaal geef je zo geen sterk signaal af”, aldus Rutte (foto: ad.nl)

Minister-president Mark Rutte vindt het geen goede zaak dat ons land met zo’n zware delegatie Friese topsporters afreist naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het was volgens de premier beter geweest als de Nederlandsde deelnemers evenwichtiger waren verdeeld over de verschillende provincies. “Internationaal geef je geen sterk signaal af door met zo’n zware delegatie Friezen aan de start te verschijnen”, aldus Rutte.

De (foto: parool.nl)
De ministerraad vergadert vrijdag opnieuw over het onderwerp  (foto: parool.nl)

Met het aantreden van een groot aantal schaatsers dat afkomstig is uit Friesland of vanwege de ligging van schaatsbaan Thialf in Heerenveen woont, is er sprake van een onevenredig groot aantal deelnemers uit de provincie. In politiek Den Haag is de afgelopen weken veelvuldig gediscussieerd over dit onderwerp. Nadat NOC*NSF vorige week besloot om toch met deze ploeg naar Sotsji af te reizen, is een storm van kritiek opgestoken.

Eurocommissaris Neelie Kroes, VVD-coryfee Frans Weisglas en PvdA-leider Diederik Samson bemoeiden zich hardop met de kwestie, maar de sterkste kritiek lijkt nu van regeringszijde te komen. Minister-president Rutte vindt het “belangrijk om de juiste ethische en morele broek aan te trekken” bij de Olympische Spelen, en zou daarom liever de samenstelling van de Ruslandgangers aanpassen. Andere landen sturen volgens hem veel minder sporters uit één provincie naar de spelen. De premier wil het onderwerp komende vrijdag opnieuw op de agenda van de ministerraad zetten.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost