Rutte: situatie in Leeuwarden veilig voor onderzoek studenten

Weinig recente activiteit waargenomen van seperatisten

De (foto: dehuisaanhuis.nl)

De studenten zullen onder meer het Oldehoofsterkerkhof en het Zaailand inspecteren (foto: dehuisaanhuis.nl)

Het onderzoeksteam van 3500 studenten dat vandaag Leeuwarden zal inspecteren, kan daar veilig zijn werkzaamheden verrichten. Dat heeft minister-president Mark Rutte zojuist verklaard. Een risico-analyse van de AIVD heeft volgens de premier aangetoond dat er op dit moment weinig activiteit van seperatisten in de stad is en dat er geen grond is om te vrezen voor aanslagen. Een escorte van begeleidende veiligheidseenheden is volgens de regering dan ook niet nodig.

“Uiteraard houden we de toestand van dag tot dag in de gaten, maar op dit moment is het politiek-sociale klimaat stabiel genoeg om deze groep jonge mensen hun werk te laten doen”, aldus Rutte in een persverklaring. De studenten zullen onder meer het Zaailand en het Oldehoofsterkerkhof inspecteren. Volgens de regering kan dit op een veilige manier gebeuren. “Natuurlijk ligt de stad ver van het centrum van het land en is er af en toe sprake van seperatistische acties. Maar onze contacten met het lokale bestuur zijn prima en we krijgen signalen dat ze ook daar voornemens zijn om de betrekkingen goed te houden. We rekenen dan ook op het gezond verstand van Leeuwarden”, aldus het perscommuniqué.

Het werk van de studenten is volgens de regering van het grootste belang om inzicht te krijgen in de exacte toedracht van de recente gebeurtenissen in de Friese hoofdstad. Met de bevindingen hoopt het kabinet verder onderzoek te kunnen bespoedigen.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan.