Eenduidig, simpel ontwerp om kosten te drukken

Eén van de kansrijke ontwerpen voor de gezamenlijke dorpsvlag.
Eén van de kansrijke ontwerpen voor de gezamenlijke dorpsvlag.

Het is een primeur in Friesland: drie dorpen slaan de handen ineen om gezamenlijk een nieuwe dorpsvlag te ontwikkelen. Roodkerk, Witmarsum en Blauwhuis hebben tot deze opmerkelijke stap besloten en hopen op korte termijn hun vlag te presenteren.

“Het ontwikkelen van een eigen vlag is voor een klein dorpje als het onze geen sinecure”, legt voorzitter Wybe Laanstra van Dorpsbelang Roodkerk uit. “De kosten per inwoner zouden behoorlijk oplopen. Toen we hoorden dat ook in Witmarsum en Blauwhuis de wens leefde om een nieuwe vlag te laten maken, hebben we contact met ze opgenomen. Al heel gauw kwamen we tot de conclusie dat samenwerken de beste optie is. De dorpen hebben gelukkig geen last van onderlinge concurrentie, daarvoor liggen ze ver genoeg uit elkaar”, aldus Laanstra.

In Witmarsum en Blauwhuis zijn ze al even blij met de oplossing. “In kleine verbanden en netwerken samenwerken om nieuwe dingen te ontwikkelen, dat is toch de trend van tegenwoordig. We hebben nu wat meer budget en ik ben er zeker van dat er een mooi ontwerp uit rolt waar alle dorpen tevreden over zullen zijn. Het wordt eenduidig, simpel maar zeer herkenbaar”, denkt secretaris Harold Klein van Plaatselijke Belang Blauwhuis.

Ook Oranjewoud heeft met de drie dorpen om tafel gezeten, maar haakte uiteindelijk af. Het dorp kiest ervoor zijn eigen koers te varen.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan.