Nieuwe cd tegen ‘alles dat vertrekt uit onze provincie’

De eerstkomende singles zijn 'Valse vertoningen in Groningen' en 'Schrijf je in met een balpen voor werk in de Alpen' (foto: Omrop Fryslân)
De eerstkomende singles zijn ‘Valse vertoningen in Groningen, meneer’ en ‘Schrijf je in met je balpen voor werk in de Alpen’ (foto: Omrop Fryslân)

Geïnspireerd door het eclatante succes van ‘Amere kolere’ hebben Rients Gratama en Syb van der Ploeg het plan opgevat om een compete cd op te nemen met protestliederen. “Het moet een plaat worden met liedjes die ageren tegen alles dat vertrekt uit onze provincie”, onthult het duo, dat zelf zegt “compleet overdonderd” te zijn door alle bijval en enthousiasme van de Friezen op hun protestsong tegen het dreigende verlies van de topsportstatus van Thialf. “Blijkbaar geven wij de Friezen hiermee een boost, een impuls aan hun gevoel van eigenwaarde”, denkt Gratama. “En laten we eerlijk zijn: Bob Dylan is met zijn protestliederen toch een grondlegger geweest van de moderne westerse cultuur. Een goed protestlied vormt dus een belangrijk fundament onder een culturele identiteit”, stelt de 81-jarige cabaretier.

Onderwerpen genoeg, denken beiden. “Deze week nog zagen we beelden van de KEI-week in Groningen. Al die Friese studenten die de grens oversteken. Ik heb meteen een lied geschreven: ‘Valse vertoningen in Groningen, meneer’. Dat zingen we op de wijze van ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen’. Dat kent iedereen”,  onthult Gratama.

Ook Van der Ploeg heeft zich niet onbetuigd gelaten. “Friese bouwvakkers werken tegenwoordig in Zwitserland, las ik. Let op, hier komt ‘ie: ‘Schrijf je in met je balpen / voor werk in de Alpen’. Dat past mooi op de melodie van ‘onze club gaat nooit verloren’. En dan zijn we er nog lang niet. Er komen nog veel meer liedjes”, voorspelt de zanger.

Mogelijke andere titels zijn ‘Stank voor bank’ (over de overname van de Friesland Bank), ‘ik wou in de bouw’ (een bewerking van de oude hit van Bertus Staigerpijp) en ‘Maak Bauke een Fries voordat / Westra gaat fietsen met Borat’. Wanneer de cd uitkomt is nog niet bekend. “We zoeken nog een financier. Dat is in deze tijd lastig, maar misschien zitten er in de Randstad nog wat bedrijven die ons willen sponsoren”, aldus de artiesten, die zich overigens niet onder de indruk tonen van de tegenaanval uit Almere. “Uitermate flauw” betitelen beiden het Flevolandse lied ‘Heerenveen zit er doorheen’.