Harde opstelling dieren laat ganzenakkoord vroegtijdig ploffen

De opstelling van de ganzen leidde tot irritatie binnen de G7 (foto: lc.nl)
De houding van de ganzen leidde tot irritatie binnen de G7 (foto: lc.nl)

De vraag welk type gas zou moeten worden gebruikt om honderdduizenden ganzen te vergassen, was voor deze dieren aanleiding om het zevenpartijen-akkoord op te zeggen. De meeste partijen binnen de G7 hadden een voorkeur voor een mengsel met een hoge concentratie koolmonoxide. De ganzen zelf opteerden voor argon, samen met stikstof. De harde opstelling van de ganzen zou voor irritatie bij andere deelnemers hebben gezorgd.

Ganzen gingen soms bewust in de verkeerde weilanden zitten (foto: faunabescherming.nl)
Ganzen gingen soms bewust in de verkeerde weilanden zitten (foto: faunabescherming.nl)

De sfeer was al niet optimaal omdat verschillende partijen de ganzen al verdachten van het oprekken van de afspraken. “Steeds vaker rapporteerden controleurs dat de dieren niet in de weilanden gingen zitten die we op de kaart groen gemarkeerd hadden, maar op de geelgekleurde hectares”, zegt een woordvoerder van de provincie Friesland, één van de zeven partijen van het ganzenakkoord.

Ook zouden sommige ganzen bewust de trek naar het zuiden hebben getraineerd, door langer te blijven zitten dan was afgesproken. “Al met al werd de situatie onhoudbaar. Als één van de deelnemende partijen zich zo onsportief opstelt, valt de vertrouwensbodem onder een akkoord weg en is het beter om de samenwerking te beëindigen”, aldus de zegsman.

De ganzentrek werd door sommige dieren getraineerd (foto: hartenziel.nl)
De ganzentrek werd door sommige dieren getraineerd (foto: hartenziel.nl)