Epos van liefst 20 uur beleeft morgen première op internet

sceenshot uit de film 'Elfstedentocht 1986'
screenshot uit de film ‘Elfstedentocht 1986’

Goed, je mag het een gewaagd kunststuk noemen: een twintig uur durend epos over een historische dag in de geschiedenis van een klein, onmachtig volkje. Maar de film ‘Elfstedentocht 1986’ lijkt ten onder te zijn gegaan aan zijn eigen torenhoge ambities. Geen moment worden de  verwachtingen ingelost. We zien mooie winterse landschappen voorbijtrekken, maar verder is het vooral een lange zit met bedroevend weinig hoogtepunten.

Oordeel: *

Als kijker voel je het al vanaf de eerste scene op je klompen aan: dit gaat lang duren. De openingsscene is even absurd als ongeloofwaardig, met een paar honderd mannen die opgesloten zitten in een kooi, als waren het vermeende terroristen die door een fout Arabisch regime op het punt staan te worden veroordeeld tot de doodstraf. Dat kan allemaal nog, maar alleen al deze openingssequentie duurt minutenlang, zonder een enkele ontwikkeling. Een valste start.

En zo duurt het wachten maar voort. Nadat de wedstrijd eenmaal op gang is gekomen (nog zoiets: welke regisseur kiest er nu voor om een wedstrijd te combineren met een verhaal over folklore?) speelt deze zich voor bijna de helft af in het donker. Wablief? Jazeker, het zal bedoeld zijn om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven, of wellicht om de kijker met enig duister gevoel van suspense op te zadelen, maar het effect is volstrekt tegengesteld: geen moment krijg je het gevoel dat je je kunt identificeren met de hoofdrolspelers.

En zo sleept de film zich voort. Al voor we halverwege zijn blijkt de wedstrijd plotsklaps te zijn afgelopen. Klaar, denk je dan; maar daar dacht de regisseur klaarblijkelijk heel anders over. Urenlang toont hij ons nog een parade van amateursporters die zonder enige ambitie over het ijs dwalen, luidkeels aangemoedigd door een niet al te kritische massa publiek langs de kant. Met een paar flauwe extra verhaallijntjes (zo blijkt een van de deelnemers iemand van koninklijke bloede te zijn) moet er blijkbaar nog iets worden gered, maar het resultaat werkt eerder op de lachspieren dan dat het iets toevoegt.

Nee, in dat opzicht kunnen we met terugwerkende kracht de film ‘De hel van ’63’ alsnog uitroepen tot een meesterwerk.

De film ‘Elfstedentocht 1986’ is morgen de hele dag online te zien.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan