Om teruggang populatie ‘fjildmannen’ te keren

Binnen 20 jaar is de (foto: telegraaf.nl)
Volgens de BFVW zijn eierzoekers en nazorg onlosmakelijk met elkaar verbonden (foto: telegraaf.nl)

Gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Friesland wil op 1 april starten met de nazorg voor eierzoekers. Door de ‘fjildmannen’ te beschermen tegen grote maatschappelijke bedreigingen, hoopt het provinciebestuur de afnemende populatie van eierzoekers een halt toe te roepen. Als er niets gebeurt kan het binnen twintig jaar afgelopen zijn met deze mensensoort.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksburo Sovon. Volgens dit buro is klip en klaar aangetoond dat de eierzoekerstand deze eeuw met tientallen procenten is afgenomen en zal deze tendens niet ten gunste worden gekeerd door het verbieden van het eierzoeken, de komende drie jaar. Gedeputeerde Kramer denkt daarom dat alleen een gedegen nazorg-programma redding kan bieden, en zal daartoe binnenkort een plan presenteren.

De Bond van Friese Vogelwachters (BFVW) onderschrijft dit. BFVW-voorman Rendert Algra juicht de plannen toe. “Wij hebben altijd gezegd dat eierzoekers en nazorg onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dus wij ondersteunen dit initiatief van harte. Het is ontroerend om te zien hoe de gedeputeerde onze fjildmannen een hart onder de riem wil steken”, aldus Algra.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan