Politie wil alleen naar Limburg voor opbouwmissie

“Goed voorbereiden op cultuurverschillen”

Het Friese politiekorps voelt er alleen onder strenge voorwaarden voor om uitgezonden te worden naar Limburg. Afgelopen vrijdag maakte minister Ivo Opstelten bekend extra agenten naar Maastricht te willen sturen om de drugsoverlast aan te pakken.  “Als dat een opbouwmissie is waarbij wij de plaatselijke bevolking kunnen bijstaan en lokale agenten opleiden, stellen wij daarvoor graag een eenheid ter beschikking”, aldus de Friese korpschef, “maar we willen geenszins een mandaat om oorlogshandelingen te verrichten.”

De korpschef denkt dat de Friese politie een grote bijdrage kan leveren aan het herstel van de rust in Zuid-Limburg. “De kern van de missie wordt gevormd door de zomeragenten van Terschelling. Zij hebben een enorme expertise op het softdrugsterrein, ook in een internationale context. Terschelling tilt ’s zomers immers op van de Duitsers. Tijdens een veertiendaagse training zouden wij onze Limburgse collega’s op het vereiste niveau kunnen brengen. Daarna trekken we ons gefaseerd terug,” zo stelt hij. Haast is daarbij geboden, want het korps moet in Friesland absoluut terug op volle sterkte zijn als de skûtsjesilerij weer begint.

De Friese Politiebond (FPB) heeft inmiddels aangegeven te kunnen leven met een opbouwmissie, “Mits onze jongens goed worden voorbereid op de cultuurverschillen. We willen de veiligheid van onze jongens in den vreemde gegarandeerd zien”, aldus een woordvoerder. “Je zou kunnen denken aan het oprichten van een trainingskamp in Appelscha, waar we kunnen oefenen met stand-in Limburgers.”