Politie waakzaam voor rassenrellen Bildt

image

In het Bildt worden extra veiligheidsmaatregelen in acht genomen door politie en gemeentebestuur. De burgemeester wil niet zeggen om welke maatregelen het gaat. “We moeten de situatie niet ernstiger maken dan het is. Het gaat slechts om een paar preventieve zaken. Vooralsnog kan ik niets anders dan constateren dat het nog altijd rustig is in onze gemeente”, laat de burgemeester weten vanuit het gemeentehuis in Sint Annaparochie.

Maar de ontwikkelingen in Stockholm en de recente aanslagen in Engeland en Frankrijk hebben het gemeentebestuur doen besluiten extra alert te zijn. “Want de rassenkwestie is natuurlijk een permanent levende zaak bij ons”, stelt de burgemeester, “en helemaal in deze tijd van het jaar, als de poters de grond weer in gaan. Meestal zijn de maanden mei en september, als er wordt geoogst, de maanden waarin de onrust opspeelt.”

Een woordvoerder van de vereniging van Bildtstar-telers, de grootste etnische stroming in de regio, noemt de vermeende rassenonrust echter “groate flauwekul. Wy leve hier ommers al jaren tegare met groepen aanhangers van Desiree, Frieslanders en nog wat klainere rassen. Ok met de elitaire Rooie Star kinne wy prima overweg, su lang se mar niet een al te groate mond krije”, aldus de zegsman.