Levensgevaarlijke variant honderd keer sterker dan Nederlandse

De (foto: wallpaperscraft.com)
De plofkip wordt bijgevoerd met buskruit en salpeter (foto: wallpaperscraft.com)

Bij Munnekeburen heeft een vuurwerkteam van de politie vannacht een partij illegale plofkip onderschept. Daarbij zijn twee mannen gearresteerd. Het gaat om 2500 kilo zware professionele plofkip die in een geblindeerde Ford Transit werd aangetroffen. “Wanneer dit mis was gegaan hadden ze in Leeuwarden de grond voelen trillen”, aldus een politiewoordvoerder. Of er een verband is met de plofkraak in Wolvega kan hij niet bevestigen.

De politie spreekt van een grote vangst. “Hoewel de gewone plofkip nog steeds in de supermarkt te krijgen is, merken wij een toename van de smokkel van het zwaardere werk uit met name Duitsland. En dat is gevaarlijk. Mensen beseffen vaak niet dat een illegale plofkip tot honderd keer krachtiger is dan de bekende Hollandse versie. In fokcentra in het buitenland worden ze bijgevoerd met buskruit en salpeter, en zelfs magnesium voor een mooie vonkenregen. Levensgevaarlijk”, aldus de woordvoerder. “Alleen pyrotechnici kunnen deze dieren verantwoord hanteren. Op dit moment voeren we een grote operatie uit om de beesten te vinden, onder de codenaam Tocko Granata. Daar is deze vangst aan te danken.”

De communicatiemedewerker van de gemeente Leeuwarden heeft via Twitter laten weten dat de parkeergarages in de stad in ieder geval plofkipproof zijn.

De onderschepte partij plofkip is inmiddels door de EOD tot ontploffing gebracht. “Dat was prachtig”, aldus de commandant. “Het waren kwaliteitsdieren, met prachtige ster-, spuit- en siseffecten.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost