Friestaligen en Nederlandstaligen lijnrecht tegenover elkaar

De (foto: leeuwardernet.nl)
In beide kampen wordt met dezelfde felheid gestreden (foto: leeuwardernet.nl)

Goutum lijkt te worden verscheurd door de vraag of het dorp een Friestalige of Nederlandstalige plaatsnaam moet voeren. Nu in de pas aan de gemeente Leeuwarden toegevoegde dorpen als Grou en Jirnsum acties ontstaan voor het invoeren van Friestalige plaatsnamen in de hele gemeente, beginnen ook inwoners van Goutum zich te roeren. Voor- en tegenstanders, met dezelfde felheid.

De (afbeelding: pylgeralmanak.nl)
Het kostenaspect zal worden meegenomen in de discussie  (afbeelding: pylgeralmanak.nl)

Dorpsbelang Goutum heeft voor de komende week een buitengewone ledenvergadering belegd over de kwestie. “We willen de koe snel bij de horens vatten, voordat het hier uit de klauwen loopt”, aldus voorzitter Geert Mulder. “We merken dat de emoties hoog oplopen in deze discussie. Er is amper ruimte voor argumenten, laat staan dat mensen echt naar elkaar willen luisteren. Wij willen proberen de discussie in goede banen te leiden.”

Natuurlijk zal ook het kostenaspect van het doorvoeren van een Friestalige naam worden meegenomen in de besluitvorming, zegt Dorpsbelang, “maar we willen ook de gevoelens van mensen de ruimte geven.” Voorzitter Mulder heeft onlangs contact gezocht met buurdorp Swichum, waar dezelfde kwestie speelt. “De schaal van dat dorp is anders, de kwestie heel goed vergelijkbaar. Ik wil graag weten hoe ze het daar denken op te lossen”, zegt Mulder.

De (foto: nederland-in-beeld.nl)
Dezelfde kwestie speelt in Swichum (foto: nederland-in-beeld.nl)

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost