Philips-skûtsje haalt halve maan uit het zeil

Eigenaar schip heeft steeds minder binding met ruimtevaart

Sinds de kaalgeschoren André Kuipers weer op aarde is is de ruimtevaart voor scheerapparatenfabriek Philips Drachten niet meer interessant (foto: skutsjesilen.nl)

Sinds de kaalgeschoren André Kuipers weer op aarde is is de ruimtevaart voor scheerapparatenfabriek Philips Drachten niet meer interessant (foto: skutsjesilen.nl)

Skûtsje d’Halve Maen, in de volksmond bekend als het Philips-skûtsje, zal het komend seizoen zonder het bekende embleem in het zeil meedoen aan de SKS-wedstrijden. Dat heeft de Stichting Skûtsje d’Halve Maen vandaag kenbaar gemaakt. Volgens de stichting is het niet langer logisch een halve maan in het zeil te dragen, omdat het zeilschip steeds minder binding heeft met de ruimtevaart.

In de jaren dat de ruimtevaart floreerde leverde Philips geregeld onderdelen aan zowel NASA als ESA. De laatste jaren nam dit, door reorganisaties bij de elektronicagigant en bezuinigingen op de ruimtevaart, echter in snel tempo af.

“Even was er een opleving, ten tijde van André Kuipers. Zijn kaalgeschoren hoofd was een perfect uithangbord voor de Philips scheerapparatenfabriek in Drachten. Maar nu André alweer geruime tijd met beide benen op de grond staat is het belang voor Philips in de ruimtevaart niet langer noemenswaardig”, verklaart een woordvoerder van het concern.

De Stichting Skûtsje d’Halve Maen onderkende de situatie en zocht zelf contact met Philips. “In goed onderling overleg is besloten de halve maan als embleem te verwijderen”, aldus een woordvoerder van de stichting. Onbekend is nog wat er nu in het zeil gevoerd wordt. “De D van Drachten is natuurlijk al vergeven. En de P van Philips is verboden wegens de reclamecode van de SKS. Misschien is de B een optie, die schijnt vrij te komen. Daar moeten we dan nog wel iets voor verzinnen. De B van Basis. Of Burgers. We zijn er immers voor iedereen op aarde”, meent de woordvoerder.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost