Uitbreiding kan redding zijn voor roofdiercentrum
In het najaar opent in Nijeberkoop de eerste Europese Tropische Tijgermuggentuin. Samen met de wolf is de tijgermug in heel korte tijd uitgegroeid tot een exotsiche attractie in ons land. Roofdiercentrum Pantera speelt hier razendsnel op in en heeft inmiddels een vergunning aangevraagd voor de bouw van een tropische kas ter grote van een voetbalveld. Nog deze winter wil men starten met de bouw van de insectenaccomodatie, inclusief een educatiecentrum en horeca. Het complex komt te liggen naast de bestaande roofdierenopvang en zou de redding kunnen betekenen voor het noodlijdende centrum.
Pantera is voor de Tropische Tijgermuggen Tuin een alliantie aangegaan met de stichting TripleT, die zich tot doel stelt de angst voor onbekende diersoorten verder te verspreiden. “In Nederland heerst nog onvoldoende angst tegenover vreemde diersoorten. Je merkt dat bijvoorbeeld bij de wolf te weinig bekend is over het leven en het gedrag van het dier, om de paniek goed te onderbouwen. Met de Tropische Tijgermuggen Tuin willen wij de angst voor deze steekvlieg juist van een stevige basis voorzien, nu het dier met een sterke opmars bezig is”, stelt een woordvoerder van TripleT.
De Tijgermuggentuin krijgt een vlieghal met een capaciteit voor ongeveer 2,5 miljoen tijgermuggen, deels door de stichting zelf gevangen en deels gefokt. “Het educatief centrum krijgt een sculptuur van de Tijgermug op schaal van een olifant, om de specifieke kenmerken duidelijk zichbaar te maken. Daarnaast komt er een permanente expositie over de ziektes die de tijgermug overbrengt. Zoals Dengue, dat door indikking van het bloed tot de dood kan leiden, of Gele Koorts wat me diarree tot hetzelfde lot leidt. Maar ook het Chikungunya-virus, wat dan wel niet dodelijk is maar waarvan je wel kreupelmakende gewrichtspijnen krijgt, of Japanse encefalitis. Van dat laatste ga je of dood, of je wordt levenslang immuun voor de ziekte. Om nog maar te zwijgen van La Crosse encephalitis, met zijn hoofdpijn, epileptische aanvallen en coma. Meestal is dat gelukkig na 7 dagen over. Verder is er nog een trits andere ziektes en eigenschappen die de vrees voor de vlieg het fundament geeft dat het verdient”, aldus de woordvoerder.
De nog lopende bezwaarperiode ziet de stichting optimistisch tegemoet. “In iedere Landleven en Noorderland-tuin staat tegenwoordig een insectenhotel. Dat komt wel goed.” Hoe TripleT en Pantera denken de bezoekers te beschermen tegen de gevaren van de tropische tijgermug is nog niet bekend.