Opgravingen terp Schenkenschans leveren schat aan informatie op

Archeologen: goed beeld van leven in plasticbekercultuur

De laatste jaren grazen er vooral schapen op de terp Schenkenschans (foto: lc.nl)

De laatste jaren grazen er vooral schapen op de terp Schenkenschans (foto: lc.nl)

De terp Schenkenschans aan de westrand van Leeuwarden blijkt een schat aan archeologische informatie prijs te geven. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen die in samenwerking met het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden de terp blootleggen, spreken van “buitengewoon waardevolle bodemschatten, die een heel goed beeld geven van hoe de mensen in de plasticbekercultuur, de periode vanaf circa 1960, in Leeuwarden geleefd moeten hebben.”

De archeologen kregen van de gemeente Leeuwarden het verzoek om te graven vanwege de vele infrastructurele werkzaamheden die de komende tijd in het gebied plaats zullen hebben, zoals de haak om Leeuwarden en de aanleg van een energiepark. “Het getuigt van het juiste historische besef dat het gemeentebestuur ons hier onderzoek laat verrichten. Al te vaak zijn er waardevolle bodemschatten verloren gegaan door zomaar ergens te gaan bouwen voordat men in de grond kijkt naar zijn eigen geschiedenis”, vertelt één van de deelnemende archeologen.

Het (foto: nufoto.nl)

De opgravingen vertellen vooral veel over de periode vanaf circa 1960 (foto: nufoto.nl)

Vooral dagelijkse gebruiksvoorwerpen vertellen veel over de wijze waarop de mensen een halve eeuw geleden hier gewoond moeten hebben. “Zo zien we dat rond die tijd het plastic zijn intrede deed. We troffen onder meer een plastic vergiet aan, plastic tassen en tientallen plastic bekers. Deze terp geeft dus een heel goed beeld van het leven in de plasticbekercultuur. Bestek daarentegen was van metaal. Dankzij moderne technieken hebben we in een laboratorium kunnen zien dat de meeste mensen het mes waarschijnlijk gebruikten om vlees te snijden, de vork om hun maaltijd te prakken en de lepel om het samengeperste geheel op te eten”, denkt een onderzoeker.