Muren en dak moeten vóór 13 september verwijderd zijn

Het is nog onduidelijk of het complete dak en alle muren zullen worden verwijderd (foto: halloleeuwarden.nl)
Het is nog onduidelijk of het complete dak en alle muren zullen worden opengebroken. (foto: halloleeuwarden.nl)

Het is nog maar de vraag of de geplande opening van het Fries Museum op 13 september door kan gaan. De streefdatum is mogelijk te ambitieus, denken bouwkundigen. Museumdirecteur Saskia Bak denkt dat het gaat lukken, maar volgens kenners zal het niet meevallen om in tien weken tijd het complete dak en alle muren van het immense gebouw open te breken.

Eén en ander is natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van de openingen, stellen de zaakkundigen eensgezind. “We weten niet of het hele dak eraf gaat of slechts onderdelen ervan. Dat geldt ook voor de buitenwanden. De glazen voorwand is eenvoudig in te slaan, maar de zijmuren en achtergevel zijn een stuk ingewikkelder”, stelt één van de door De Bûten Post geraadpleegde aannemers, die eraan toevoegt dat te hopen “dat ze zich in het museum realiseren dat de bouwvak nog eens drie weken van het tijdschema afsnoept.”

De lichtinval in het museum zal ongetwijfeld straks nog helderder zijn  (foto: kunstbeeld.nl)
De lichtinval in het museum zal ongetwijfeld straks nog helderder zijn (foto: kunstbeeld.nl)

Wel spreken de voormannen uit de bouwwereld zonder uitzondering hun waardering uit voor dit gedurfde project, waarmee het Fries Museum kan uitgroeien tot een ware icoon van de Friese toekomst.  “Dit is precies wat Friesland nodig heeft. Lef en doorzettingsvermogen, dat bovendien weer tijdelijk veel werk oplevert voor de bouw. Niet alleen deze zomer, maar ook de langere termijn. Ik neem althans aan dat het gebouw ook weer eens gedicht zal moeten worden”, zegt een accountmanager van een toonaangevend bouwbedrijf.