Tot dusver veertien klankvarianten opgespoord

Wains, Woins, Waans, Wans of Warns, niemand lijkt het te weten (foto: Omrop Fryslân)
Wains, Woins, Waans, Wans of Warns, niemand lijkt het te weten (foto: Omrop Fryslân)

Het groot onderzoek naar de Friese taal dat zal worden gehouden door de Fryske Akademy, zal zich in eerste instantie volledig concentreren op de uitspraak van de dorpsnaam Warns. Dat hebben linguïstisch wetenschappers gisteravond toegegeven na afloop van de herdenking van de Slach by Warns, waar Akademy-direkteur het onderzoek bekendmaakte.

“De aankondiging verraste ons ook een beetje”, geeft een onderzoeker toe. “Een goed plan is er nog niet. Maar als bezoeker van de herdenking viel mij op dat er vrijwel geen aanwezige was die de naam ‘Warns’ op dezelfde manier uitsprak. Niemand lijkt te weten of het nu ‘Wains’, ‘Woins’, ‘Waans’, ‘Wans’ of ‘Warns’ is. In totaal hoorde ik in anderhalf uur tijd veertien klankvarianten.”

warnsDat bracht de Akademy op het idee om het grote taalonderzoek volledig te enten op het dorpje aan de IJsselmeerkust. Pas als er eenduidigheid is over het uitspreken van deze plaatsnaam, willen de onderzoekers hun project verder uitbreiden. “Maar waarschijnlijk zijn we dan al jaren verder”, aldus de wetenschapper.