Haastige zoektocht naar tientallen nieuwe straatnamen in Rottige Meente

Alle onbewoonde eilandjes moeten van een naam worden voorzien  (foto: vogelkijkhut.nl)
Alle onbewoonde eilandjes moeten van een naam worden voorzien (foto: vogelkijkhut.nl)

Onder de ambtenaren Ruimtelijke Ordening van de gemeente Weststellingwerf  is paniek uitgebroken, nu blijkt dat ook onbewoonde eilandjes van straatnaamborden moeten worden voorzien. Eerder deze week besloot de Groninger gemeente Eemsmond om naamborden te plaatsen op Rottumeroog en Rottumerplaat, omdat het meent hiertoe juridisch verplicht te zijn. Deze actie heeft Weststellingwerf nu de stuipen op het lijf gejaagd.

“Eemsmond heeft makkelijk praten met zijn twee eilandjes”, aldus de perschef van Weststellingwerf. “Maar wij hebben De Rottige Meente. We komen om in de onbewoonde eilandjes, waarvan de meeste niet eens een naam hebben. Die moeten we dus in allerijl bedenken. Of dat haalbaar is, weten we niet. Anders dreigt een doemscenario: een eiland zonder naam kan geen naambord krijgen, en is derhalve illegaal. Die móeten verdwijnen. Het is niet anders.”

In het gemeentehuis in Wolvega is inmiddels wel alles in stelling gebracht om het afzinken, inunderen of afgraven van het naamloze natuurschoon te voorkomen. Net als in Eemsmond is inmiddels een commissie actief bezig om namen te verzinnen. Moniek Kleinsman, Jan Eise Kromkamp en Sippie Tigchelaar zouden inmiddels op een eiland kunnen rekenen. De historische vereniging is in de archieven van het gemeentehuis op zoek naar verdwenen veldnamen. Inwoners van de gemeente wordt om suggesties gevraagd. Haast is geboden. “Anders dreigt 75% van het gebied naamloos ten onder te gaan”, aldus de voorlichter.

Navraag bij de gemeenten Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel en Smallingerland leert dat deze drie gemeenten zich minder druk maken. De Alde Feanen, een natuurgebied met exact dezelfde problematiek als De Rottige Meente, ligt verspreid over deze drie gemeenten. “Dan is het altijd lastig om tot gezamenlijk beleid te komen. We hopen deze zaak nog even voor ons uit te kunnen schuiven tot het moment dat de gemeentelijke herindeling een feit is”, zo staat in verklaring die Boarnsterhim heeft doen uitgeven.