Blanke mannen verrichten slavenarbeid tot diep in de nacht

Blanke (foto: Omrop Fryslân)
De strontrace is modern, relevant en een uitstekend voorbeeld voor de toekomst (foto: Omrop Fryslân)

De Strontrace is een glashard actueel statement tegen de huidige racisitische politiek. Dat stelt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer na het bijwonen van de start van de 40e Strontrace, vandaag in Workum. Brenninkmeijer noemt de Strontrace daarmee “modern, relevant en een uitstekend voorbeeld voor de toekomst van onze maatschappij.”

Waar velen de mening zijn toegedaan dat de Strontrace een voorbeeld is van hoe vergane glorie langzamerhand verwordt tot folkloristische speeltjes voor plattelanders, ziet de ombudsman dat totaal anders. “Als je als blanke man tegenwoordig durft te tonen dat je slavenarbeid wilt verrichten, ingepakt in sjorbanden en vastgebonden aan schepen, dan geeft je overduidelijk een signaal naar de politiek. Je geeft ermee aan dat je je verre houdt van discriminatoir gedrag.”

Sommige tradities worden daarmee automatisch modern, aldus Brenninkmeijer. “Verhalen verzinnen over Zwarte Pieten die de hele nacht in opdracht moeten doorwerken om in korte tijd duizenden pakjes te moeten bezorgen, dat kan echt niet meer. Maar ga je daarentegen als westerse man zélf de hele nacht door om niet meer dan één pakketje af te leveren, dan ben je een uitstekend voorbeeld voor volgende generaties”, stelt de Nationale Ombudsman.