NVWA eist inspecteurs terug van boeren

Biologische boeren moeten controleurs teruggeven

De boeren willen eerst het kantoor van de NVWA inspecteren (foto: hetcollege.nl)

De boeren willen eerst het kantoor van de NVWA inspecteren (foto: hetcollege.nl)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eist in een kort geding al zijn inspecteurs terug. De controleurs verblijven veelvuldig op verschillende biologische boerderijen. “Daar horen ze niet. Er wordt slecht voor ze gezorgd. Deze mensen voelen zich het beste thuis in onze kantoren. Ze raken gestresst van hun verblijf op de boerderijen en de vele verplaatsingen”, zo beargumenteert de NVWA zijn eis. Het kort geding dient vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden.

De biologische boeren zijn best bereid de controleurs terug te geven aan hun werkgever, maar willen dan wel eerst het kantoor van de NVWA inspecteren. “Wij voelen ons sterk verantwoordelijk voor deze mensen en willen zeker weten dat ze daar goed worden verzorgd. Is er voldoende licht en ventilatie? Biedt de kantine een juiste diversiteit aan lunchmogelijkheden? Dat willen we eerst met eigen ogen zien”, stelt advocaat Wander Haak namens de boeren.

Daarnaast eisen de boeren een bedrag van 12.500 euro voor opvangkosten van de inspecteurs. “De mannen hebben toch heel wat dagen bij verschillende boeren koffie en koek gekregen en ons heel wat uren van het werk gehouden. Dat zal toch op een of andere manier gecompenseerd moeten worden”, aldus Haak.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost