Friesland wil erkenning voor Gaasterlandse interneringskampen

De interneringskampen van Gaasterland staan gezonde betrekkingen al bijna honderd jaar in de weg (foto: gva.be)
Nu er in België een troonswissel heeft plaatsgehad, lijkt de tijd rijp om een definitieve oplossing te zoeken voor het vluchtelingenprobleem in Gaasterland. Dat denkt het college van Gedeupteerde Staten van Friesland (GS). “Het zou mooi zijn als we nog voor 2014 een punt kunnen zetten achter deze geschiedenis, die dan exact honder jaar oud is”, laten GS in een verklaring weten.
Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog staken duizenden Belgische militairen de Nederlandse grens over. Ze werden ontwapend en geïnterneerd in vluchtelingenkampen, onder meer in Gaasterland. De kampen hebben zo’n twee jaar bestaan in Rijs, Sondel, Oudemirdum en Nijemirdum. Op het hoogtepunt werden hier dik tweeduizend Belgische militairen met hun gezinnen gehuisvest.
“Friesland heeft dus een geweldige prestatie geleverd, een enorme bijdrage aan het welzijn van het Belgische volk. Hiervoor hebben wij nooit een vergoeding ontvangen of zelfs een officieel ‘bedankt’ gehoord. We hadden graag gewild dat de Belgische koning Albert hier in zijn emotionele slottoespraak aan had gerefereerd, maar helaas”, zo schrijven GS in een persbericht. “En eigenlijk is die erkenning altijd uitgebleven. ook onder Alberts voorgangers Boudewijn en Leopold hebben wij nooit een goed gesprek met de Belgen hierover kunnen voeren. Nu West-Europa zich opmaakt voor alle herdenkingen, volgend jaar, van de honderd jaar geleden begonnen oorlog, hopen wij voor het zover is tot een vergelijk te kunnen komen met koning Filip. Het gaat ons niet om geld, maar om waardering. België heeft zwaar geleden onder WOI, jazeker, maar ook Friesland heeft een groot offer gebracht, dat mag dan ook wel als zodanig worden uitgesproken door de koning. Dan kunnen onze diplomatieke betrekkingen weer verbeteren tot een gezond niveau”, aldus het college.