Noordoost-Friesland krijgt referendum over spelling ‘heringedeeld’

Fracties FNP en CDA pleiten voor ‘geherindeeld’

De Christenunie vindt dat ook het toevoegsel 'cum annexis' moet worden meegenomen in het referendum (foto: destentor.nl)

De ChristenUnie van Kollumerland vindt dat ook het toevoegsel ‘cum annexis’ moet worden meegenomen in het referendum (foto: destentor.nl)

Inwoners van de gemeenten Ferwerderadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. kunnen zich binnenkort per referendum uitspreken over de spelling van hun nieuwe gemeente: is die heringedeeld of geherindeeld? De drie gemeenteraden trekken gezamenlijk zeker vier ton uit om er zorg voor te dragen dat de nieuwe gemeente hierin straks de juiste spelling hanteert.

Dat hebben de fractievoorzitters van de plaatselijke politieke partijen besloten in een onderling akkoord. Het besluit lijkt een compromis te zijn tussen de fracties; terwijl VVD, PvdA en enkele lokale partijen pleitten voor ‘heringedeeld’, leken FNP en CDA ‘geherindeeld’ als breekpunt in te zetten bij de onderhandelingen. Beide kampen lijken bang te zijn voor woedende reacties van taalpuristen of schadeclaims uit het bedrijfsleven, dat vreest onvindbaar te worden bij een onjuiste spelling.

De ChristenUnie van Kollumerland onthield zich van stemming. “Niet omdat we principieel tegen zo’n referendum zijn, maar omdat we vinden dat we dan ook het toevoegsel ‘cum annexis’ in onze huidige gemeentenaam moeten meenemen in deze spellingsvraag”, aldus een fractiemedewerker van de CU.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan.