Om in te spelen op enorme toestroom welgestelden

Zeker één van de nieuwe grachten zal als eerbetoon de naam Domela Nieuwenhuis krijgen (foto: friesland-holland-nieuws.nl)
Zeker één van de nieuwe grachten zal als eerbetoon de naam Domela Nieuwenhuis dragen (foto: friesland-holland-nieuws.nl)

In Nij Beets moet een heuse grachtengordel worden aangelegd. Dat meent Plaatselijk Belang van het veendorp. Sinds deze week duidelijk werd dat het Polderhoofdkanaal weer bevaardbaar wordt gemaakt zijn de grondprijzen omhooggeschoten. Dat geeft volgens de dorpelingen aan dat Beets een enorme aantrekkingskracht uitoefent op welgestelden. “En daar moeten we naar handelen. Een grachtengordel lijkt ons de beste optie”, aldus een bestuurslid van Plaatselijk Belang.

De Beetsters hebben al contact met verschillende vastgoedpartijen. Volgens een vastgoedexpert is er nu al sprake van een hausse aan grondtransacties.  Grote vastgoedbedrijven zoals SNS Property Finance zijn begonnen met het opkopen van woningen langs het kanaal. Een woordvoerder van SNS zegt dat dit de buitenkansjes zijn waar je als vastgoedhandelaar toch echt op zit te wachten: “Dit wordt zonder twijfel de nieuwe grachtengordel. Huizen en grond kosten nu nog bijna niets.”

It Damshûs kan een belangrijke toeristische attractie worden (foto: wikimedia.org)
It Damshûs kan een belangrijke toeristische attractie worden (foto: wikimedia.org)

Ook vermogensbank Van Lanschot ziet grote mogelijkheden. “Nu het kanaal weer bevaarbaar wordt krijgt het toerisme een enorme boost. Zeker als je weet dat er ook nog een bijzonder museum staat in het dorp, It Damshûs. Je weet dan dat de grote jachten gaan komen en dat de mensen met geld uit de Randstad hier huizen gaan kopen. Daar moet je bij zijn.” Bovendien, zo zegt de bankier, hebben diverse BN’ers hun oog al laten vallen op een optrekje langs het kanaal. Sinds het nieuws woensdag bekend werd is de Porsche-dichtheid in het dorp enorm toegenomen. Diverse luxe-autohandelaren zijn al druk bezig met het opkopen van oude boerderijen om daar garages te gaan beginnen.

Burgemeester Francisca Ravestein van Opsterland is erg blij met de ontwikkelingen: “We zijn trots op Nij Beets en heten de miljoenen toeristen die het dorpje straks aandoen dan ook van harte welkom.” Met het graven van de grachtengordel zal zo snel mogelijk worden worden begonnen. Volgens de burgemeester zal “als eerbetoon” zeker één van de grachten de naam van Ferdinand Domela Nieuwenhuis dragen.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost