Kranten kunnen veel efficiënter worden gemaakt zonder lezers

Zonder (foto: nrc.nl)
Zonder lezers kan er nog veel meer worden bespaard bij de krant (foto: nrc.nl)

De directie van de Noordelijke Dagbladen Combinatie overweegt om binnenkort flink het mes te zetten in het aantal lezers. De maatregel is onderdeel van de deze week aangekondigde reorganisatie. Behoudens het ontslag van nog eens honderd medewerkers zal mogelijk ook duizenden abonnees de wacht worden aangezegd.

Zonder lezers denkt het management van het noodlijdende concern ‘scherper aan de wind’ te kunnen zeilen, zo laat een woordvoerder weten. “Niet alleen besparen we op druk- en bezorgkosten, ook zijn we veel vrijer in de onderwerpkeuzes van onze artikelen. Verslaggevers kunnen dan veel efficiënter te werk gaan. Zo kunnen we voortaan bijvoorbeeld alle nieuws doorplaatsen naar elke editie. En we kunnen zelfs een stap verder denken: zonder lezers hoeven journalisten hun verhalen niet meer te dubbelchecken, hoeft er geen tijdrovend onderzoek te worden gedaan en kunnen we bestaande verhalen ook prima hergebruiken, tot in lengte van jaren. Zo benutten we onze menskracht echt maximaal”, aldus de zegsman.

Naar verwachting zullen de abonnementen per regio worden opgezegd, om de saneringsoperatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. De directie verwacht dit proces binnen enkele maanden te hebben afgerond. “Iedereen is zich ervan bewust dat er snel iets moet gebeuren en onze lezers voelen zich sterk betrokken bij hun krant, dus wij rekenen op een coöperatieve opstelling van onze abonnees. Daarna kan de NDC snel verder werken aan een toekomstbestendig bedrijf, met een solide gebouw en daadkrachtige leiding”, aldus de woordvoerder.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan.