Lieuwe Westra: Kazachse cultuur spreekt mij erg aan

Wielrenner vooral onder indruk van het Mausoleum van Hodja Ahmed Yasawi

De gedichten van Hodja Achmed Yasavi zetten Westra op het spoor van Astana (foto: architectuurweek.com)

De gedichten van Hodja Achmed Yasavi zetten Westra op het spoor van Astana (foto: architectuurweek.com)

Het is vol overtuiging dat Lieuwe Westra lijkt te kiezen voor zijn nieuwe ploeg Astana. De Friese wielrenner heeft meerdere aanbiedingen op zak, maar het team uit Kazachstan heeft overduidelijk zijn voorkeur. “De cultuur van de Kazachen is prachtig. In Tamgaly bijvoorbeeld, daar vind je schitterende archeologische rotsgraveringen uit de bronstijd. En landschappelijk is Kazachstan ook niet te versmaden. De Saryarka-steppe is adembenemend moerasland, waar miljoenen trekvogels fourageren. Maar het mooist van alles is natuurlijk het Mausoleum van Hodja Ahmed Yasawi, in 1399 gebouwd door de Turks-Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk, om eer te bewijzen aan de religieus leider en dichter Hodja Ahmed Yasawi”, zo vertelt Westra enthousiast.

Het lezen van Yasawi’s gedichten bracht Westra op het idee dat team Astana misschien wel de juiste ploeg voor hem zou zijn. Hij besloot zijn zaakwaarnemer contact op te laten nemen met Aleksandr Vinokoerov, de teamchef van Astana. “Als aardigheidje hebben wij Vinokoerov een stukje gegraveerde rots meegegeven, dat ik ooit tijdens een reis heb gekocht op de markt van Tamgaly. We hebben erbij gezegd dat ik beloof de Kazachen dubbel en dwars terug te zullen betalen”, lacht de man uit Tijnje.

(foto: algemeen dagblad)

(foto: algemeen dagblad)

Westra voelt zich als Fries sterk verbonden met het Centraalaziatische volk: “Ook zij zijn eeuwenlang gedomineerd, en nu nog, door andere volken. Ze spreken een eigen taal, maar die zit in de verdrukking ten opzichte van het Russisch. Er is veel landbouw en met Alma Ata weten ook de Kazachen wat het is om vergane schaatsglorie te herbergen. Ik weet zeker dat ik me in Astana helemaal thuis ga voelen.”