Leeuwarden vraagt Medemblik kasteel Radboud te sluiten

Dwangburcht verwijst teveel naar koloniaal verleden Friese rijk

Volgens de legende zou de Groot-Friese koning Radboud hier hebben gewoond (foto: zoom.nl)

Volgens de legende zou de legendarische Friese koning Radboud hier hebben gewoond (foto: zoom.nl)

Als het aan de provincie Friesland ligt sluit kasteel Radboud op korte termijn zijn poorten. Het Friese college van gedeputeerde staten heeft vandaag in een brief aan de gemeente Medemblik hierop aangedrongen. GS hebben hiertoe besloten omdat de dwangburcht teveel zou verwijzen naar het Friese koloniale verleden.

“Nu de tijdgeest overduidelijk een koers vaart en we ons zo snel mogelijk moeten ontdoen van allerlei tradities en andere elementen die een racistisch of koloniaal verleden aanduiden, voelen wij ons gedwongen een klemmend beroep op Medemblik te doen zijn verantwoordelijkheid te nemen en de burcht zo spoedig mogelijk te sluiten”, zo valt in de brief te lezen.

Burgemeester en wethouders van de Westfriese gemeente hebben nog niet op de brief gereageerd. Kasteel Radboud, waar volgens de legende de vermaarde middeleeuwse koning Radboud heeft gewoond, is de belangrijkste toeristische attractie van het stadje. Koning Radboud is de persoonlijking van het Groot-Friese rijk, dat volgens veel Friezen van de Schelde tot Denemarken heeft geregeerd.