Extra impuls voor Nationaal Park

Het Lauwersmeer wordt geregeld overspoeld met vogelaars (foto: vogelwacht.nl)
Het Lauwersmeer wordt geregeld overspoeld met vogelaars (foto: vogelwacht.nl)

Het Lauwersmeergebied zou de status van vogelaarwijk moeten krijgen. Dat vindt Natuurmonumenten, de grootste beheerder in het gebied. Met de naderende herfst en bijbehorende invasie van winterganzen, zal het Lauwersmeer binnenkort ook weer worden overspoeld met vogelaars. “Dat worden er ieder jaar meer. Onderhand denken wij daardoor het volste recht te hebben op de status van vogelaarwijk”, aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten.

Dat het Lauwersmeer nu al Nationaal Park is, hoeft geen belemmering te zijn, vindt de natuurbeheersorganisatie. “Het één bijt het ander niet. En de resultaten die in vogelaarwijken worden geboekt zijn indrukwekkend. De status geeft een enorme impuls aan het gebied. Veel vogelaarwijken zijn in een paar jaar tijd omgebouwd van probleemregio’s tot een prachtige leefomgeving. Als de titel ‘vogelaarwijk’ kan helpen ons ‘nationaal park’ te versterken, is dat niets anders dan een win-win situatie”, aldus de zegsman.

De titel 'nationaal park' hoeft de status van 'vogelaarwijk' niet te bijten, denken ze bij Natuurmonumenten (foto: lauwersland-online.nl)
De titel ‘nationaal park’ hoeft de status van ‘vogelaarwijk’ niet te bijten, denken ze bij Natuurmonumenten (foto: lauwersland-online.nl)