CdK: “Onafhankelijkheid voorlopig gewaarborgd”

 

De Gronings-Drentse koningstoer heeft gisteren geen aanstalten gemaakt ook Friesland aan te doen. Koning Willem Alexander en koningin Maxima maakten een ontspannen kenningsmaking met beide provincies, en hebben er niet op aangedrongen een omweg te maken via het Westerlauwersgebied.

Opgeluchte gezichten gisteravond op het provinciehuis in Leeuwarden. “Dit is een belangrijk signaal, onze onafhankelijkheid is voorlopig gewaarborgd”, juicht Commissaris van de Koning John Jorritsma. De Friese bestuurders waren bang dat er een geheime afspraak zou bestaan tussen de Oranje’s en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, om ter elfde ure een ‘spontane’ visite te organiseren aan Friesland, om zo te benadrukken dat de drie noordelijke provincies wel degelijk een eenheid vormen. Daarmee zou de koninklijke familie een belangrijke daad stellen om het pad te effenen voor de ministeriële plannen.

“Daar hebben wij ons gedegen op voorbereid”, onthult Jorritsma. Zo zouden bij de overgangen Visvliet, Stroobos, Frieschepalen, Haulerwijk, Appelscha en  Noordwolde-Zuid speciale eenheiden geposteerd staan. “Daar kan ik niet teveel over zeggen. Het waren als burger uitziende agenten, om niet teveel onrust te veroorzaken. Pas als het koninklijk paar de grens daadwerkelijk zou passeren, zouden deze agenten in actie komen”, aldus Jorritsma, die niet wil zeggen waaruit deze actie zou bestaan.

Het koninklijk paar maakte geen aanstalten ook Friesland aan te doen (foto: Dagblad van het Noorden)
Het koninklijk paar maakte geen aanstalten ook Friesland aan te doen
(foto: Dagblad van het Noorden)