KNO-artsen: tegenstem Lutz Jacobi is chronisch

‘Geluidsoverlast’ kamerlid blijft binnen de norm

De stem van Jacobi produceert ook antifase (foto: destentor.nl)
De stem van Jacobi produceert ook tegenfase (foto: destentor.nl)

 Het valt Tweede Kamerlid Lutz Jacobi niet persoonlijk aan te rekenen dat zij tegenstemt. Dat is de belangrijkste conclusie van een medisch collectief van KNO-artsen, dat zich op verzoek van fractieleider Diederik Samsom heeft gebogen over het stemgedrag van de PvdA-politica. Volgens de artsen heeft Jacobi een chronische tegenstem, die echter wel binnen de norm blijft.

Hoewel partijleider Samsom in eerste instantie beweerde geen moeite te hebben met de tegenstem van de Friese politica, besloot hij later toch een aantal KNO-artsen te vragen om een zogeheten quick scan. “Helaas hebben wij mevrouw Jacobi niet zelf kunnen onderzoeken, maar moesten we ons baseren op de geluiden die we hoorden. We hebben echter binnen 24 uur een aanzienlijke hoeveelheid radio- en tv-opnames beluisterd en kunnen zodoende met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat haar tegenstem chronisch is”, aldus één van de artsen.

Hij legt uit: “Iedereen kan horen dat mevrouw een bijzonder geluid produceert. Hoe dat precies ontstaat is moeilijk uit te leggen, maar in het kort komt het erop neer dat haar stembanden de geluiden laten vergezellen van een tegenfase, een soort tegengestelde beweging van trillingen. Deze tegenfase, die mensen wellicht kennen uit de wereld van luidsprekers en audio-apparatuur, geeft het stemgeluid een zware, maar instabiele bijklank, waardoor het totale geluid iets onheilspellends krijgt.”

Het artsencollectief heeft Samson te kennen gegeven dat een dergelijke stemaandoening chronisch is en dus niet kan worden verholpen. Wel stellen de medici dat de geluidsoverlast van het Tweede Kamerlid binnen de norm blijft.