Kieviten dreigen met boycot Friesland

Weidevogels eisen lagere tarieven landingsrechten

De provincie moet de liefde voor het dier niet alleen met de mond belijden, aldus de kieviten (foto: fryslansite.com)

De provincie moet de liefde voor het dier niet alleen met de mond belijden, aldus de kieviten (foto: fryslansite.com)

Het is hoogst onzeker of de kieviten dit voorjaar zullen nestelen in Friesland. Grote groepen vogels die zich in Zuid-Europa gereedmaken voor vertrek naar het noorden, weigeren vooralsnog toe te zeggen dat ze in deze provincie zullen neerstrijken. Reden is een geschil over de landingsrechten.

De tarieven voor landingsrechten zijn de afgelopen jaren geleidelijk gestegen. “Gewoon marktconform. Eigenlijk is het niets meer dan inflatiecorrectie”, laat de Bond van Friese Vogelwachters (BFVW) weten.

Maar dat is tegen het zere been van de weidevogels. “Marktconform? Volgens ons werkt de wet van vraag en aanbod anders”, laat een woordvoerder van de kieviten weten. “We zijn een schaarse populatie. De provincie Friesland belijdt steeds met de mond hoe belangrijk we zijn voor het landschap. Laat ze dat dan ook tonen met daden. Als je ons graag wilt hebben moet je ons niet het vel over de oren trekken, maar toeschietelijk zijn met landingstarieven.”

Onderhandelingen met een delegatie werkgroepleden van het project ‘Kening fan de Greide’ heeft vorige week niet tot een oplossing geleid. “Maar dat zijn dan ook grutto-liefhebbers. Die zien ons als kermisattractie en hebben weinig affiniteit met onze soort”, denkt de kievit-woordvoerder.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost