KH wil Nachtvorst kiezen in juni

Extra zomeractiviteit in opmaat naar 2018

(afbeelding: niusnews.com)

(afbeelding: niusnews.com)

De eerste Nachtvorst van Friesland komt op 21 juni 2016. Dit heeft de organisatie van Kulturele Haadstêd 2018 gisteren bekend gemaakt in de levende kerststal in de Broerenkerk in Bolsward. De stichting greep de dag van de langste nacht aan om de komst van de nieuwe vorst met grote blijdschap aan te kondigen. “Friesland snakt naar een strenge Nachtvorst, en wij zorgen dat die komt op de dag dat de nachten weer langer worden”, stelt KH.

“Nederland komt om in de nachtburgemeesters, maar met Leeuwarden-Fryslân 2018 in het vooruitzicht kunnen wij niet aankomen met zomaar een notoire kroegtijger of nachtbrakende cultuurbaron. We hebben een symbool van eenheid nodig, iemand die de wind er onder heeft, een stevige Nachtvorst. Iemand die de culturele teugels in handen neemt. En wanneer zien wij hier de grootste eenheid? Juist, bij Nachtvorst, en liefst een strenge, een verlicht despoot”, aldus woordvoerder Sicco de Visser van de organisatie.

Wie de Nachtvorst wordt, is nog niet bekend. Op 21 juni worden de verkiezingen gehouden en troonpretendenten kunnen zich nog melden. De activiteiten van de Nachtvorst zullen voornamelijk in de zomer plaatshebben, bij culturele activiteiten.